Hvad er Fortnite? [Guide til forældre]

 

Fortnite er et computerspil, der har taget verden med storm. Virksomheden bag har tjent utroligt mange penge og oprettet flere forskellige mesterskaber og turneringer indenfor få år, og selv de helt store fodboldstjerner som Neymar har givet udtryk for sin opbakning til spillet.

Men hvad er det egentligt, og hvorfor er det så populært?

Hvis du har levet under en sten – eller bare aldrig har fået sat dig ind i det – så kan du få svaret her, hvor vi gennemgår alt fra konceptet og popularitet til de forskellige, populære Fortnite-danse, der florerer på internettet.

Leder du efter svar på et af disse spørgsmål?

 1. Hvad er fortnite?
 2. Hvad går fortnite ud på?
 3. Hvor gammel skal man være for at spille Fortnite?
 4. Hvem skabte Fortnite?
 5. Hvad koster Fortnite?
 6. Hvor mange Fortnite skins er der?
 7. Hvor kan man købe Fortnite merchandise og legetøj?
 8. Hvor mange spiller Fortnite på verdensplan?
 9. Hvorfor er Fortnite så populært?
 10. Hvor lang tid varer et Fortnite spil?
 11. Hvilke enheder kan Fortnite spillet på?
 12. Hvem er verdens bedste Fortnite spiller?
 13. Hvilke Fortnite danse findes der?
 14. Hvilke Fortnite udtryk kan forældre lære?

Hvad er fortnite?

Hvad er Fortnite?

Fortnite er et spil baseret på et relativt simpelt koncept, der formåede at have en indtjening på over 2 milliarder kroner, selvom det var gratis at spille.

Fortnite er et simpelt og stadig relativt nyt spil, der blev udgivet d. 25. juli 2017 og hurtigt tog fart blandt især de unge. Massevis af børn, gamere, ja selv store fodboldstjerner, deler glæden over spillet, og fordi det er et farverigt og børnevenligt univers uden blodbad, så kan forældrene lade det stå på uden bekymringer.

Spillet har udviklet sig utroligt meget på de sidste 3 – 4 år, og det har vundet forskellige priser for bedste multiplayer/competitive computerspil.

 

Hvad går Fortnite ud på?

Hvad får fortnite ud på?

I al sin simpelhed går Fortnite ud på at være den/de (afhængig af om man spiller solo eller i et team) sidste overlevende blandt 99 andre. Spillet begynder med, at du hopper ud fra en flyvende bus med faldskærm, hvorefter du hurtigt skal finde det bedste våben og lægge en strategi med dit hold for at vinde.

Fortnite er nemlig et samarbejdsspil, der går ud på at overleve – hvis du tænker lidt i retning af the Hunger Games, hvor man kæmper mod hinanden på en stor bane, der langsomt bliver mindre, så har du en rimeligt god ide om, hvordan det foregår.

Det kan dog også spilles solo og ikke nødvendigvis med holdkammerater, hvis man virkelig vil afprøve sine evner.

Spillerne kan bygge vægge/konstruktioner, der er velegnede i forsvar, men de kan også gå direkte i kamp eller søge mod højere punkter for at give dem bedre angrebschancer. Især det med at samle materialer og muligheden for at forsvare sig med opbygning af vægge af forskellige materialer er unikt og er én af de ting der gør, at spillet skiller sig ud og gør det populært.

Hvor gammel skal man være for at spille Fortnite?

Hvor gammel skal man være for at spille fortnite?

Aldersgrænsen for Fortnite er 12 år. Hvis ikke du føler dig tryg ved at lade dit barn spille i denne alder, så kan du med fordel sætte dig ned sammen med dem i en time, så du får en ide om, hvad det faktisk er.

Spillet foregår nemlig i et farverigt univers, der er totalt renset for blod, hvilket har en stor indflydelse på Fortnites aldersgrænse. Selvom det handler om at udrydde sine modstandere, så ender de nemlig ikke i en blodpøl, når du ”dræber” dem. I stedet bliver de ”suget” ud af spillets verden, hvorfor de yngre altså også kan være med.

Hvem skabte Fortnite?

Hvem skabte fortnite?

Fortnite er et spil, der blev udviklet af Epic Games og People Can fly. De har sidenhen udvidet spillet med en selvstændig version, kaldet Fortnite Battle Royale, der blev udgivet knap et halvt år efter det originale spil, der også hurtigt steg i popularitet.

Hvad koster Fortnite?

How much is fortnite?

Fortnite er et gratis spil, men det betyder ikke, at alle spillerne spiller gratis. Der er nemlig rig mulighed for at bruge penge på forskellige ting, som for eksempel skins, hvilket er noget af det mest populære at bruge penge på – og en af de primære faktorer til, at virksomheden bag spillet tjener flere millioner.

Hvor mange Fortnite skins er der?

What are fortnite skins?

Der findes en lang række forskellige skins, da der jo som sagt hele tiden bliver skiftet ud i butikken. Det er svært at tilkendegive det præcise antal, da der konstant kommer nye til. Du kan finde en liste over nuværende alle Fortnite Skins her.

Den hurtige udskiftning af items i butikken, har selvfølgelig også skabt sjældne skins.

Hvor kan man købe Fortnite ting og legetøj?

Where to buy fortnite toys?

Der er selvfølgelig også et stort marked for Fortnite udenfor onlineverdenen. Når først et spil har skabt en fanbase, som den Fortnite har formået at skabe, så stiger udbuddet efter merchandise som fx kostumer, ting og Fortnite legetøj selvfølgelig også.

Du kan købe alverdens Fortnite merchandise, som for eksempel tøj, figurer, skoleudstyr og meget andet her hos Merchshark.dk. Måske dit barn skal klædes ud til fastelavn eller bare have noget sejt Fortnite gear? I så fald kan du med fordel kigge udvalget igennem her.

Hvor mange spiller Fortnite på verdensplan?

How many play fortnite?

De sidste offentliggjorte spilledata er fra november 2019, hvor Epic Games annoncerede, at de havde nået en af deres milepæle på 200 millioner spilleprofiler – og det er kun gået opad siden.

Dog er der andre, der har givet udtryk for, at der i maj 2020 var mere end 350 millioner registrerede spillerprofiler, der spiller Fortnite, og der findes også en række kendte streamere, der trækker flere og flere til endnu. En af de mest kendte streamere kalder sig Ninja, og han har i gennemsnit 110.000 seere med sig, når han spiller.

Altså er det et utroligt populært spil, der har fanget mange, og fortsat tiltrækker flere, selvom det har været på markedet i nogle år.

Hvorfor er Fortnite så populært?

Why is fortnite popular?

Det er klart, at når et spil baseret på så simpelt et koncept, kan tiltrække så mange spillere, så er der også nogen, der vil spørge: Hvorfor er det så populært?

Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er psykolog og forsker i computerspil ved ITU, har udtalt til Dr.dk, at det skyldes, at Fortnite låner fra flere genrer i spilleverden.

Det kombinerer byggespil fra Minecraft og skydespil som Counter Strike. Derudover benytter Fortnite sig også af forskellige fastholdelsesmekanismer, som for eksempel hurtig udskiftning af tingene i butikken. Det betyder først og fremmest, at du aldrig får chancen for at købe noget igen, og derfor bliver nødt til at springe til, men det betyder også, at du bliver nødt til at tjekke hver dag, for at være sikker på, at du ikke går glip af noget.

Dette medvirker til, at Fortnite hurtigt bliver vanedannende, og selvfølgelig tiltrækker det også nye spillere, når nu de gamle bliver ved at vende tilbage.

Hvor lang tid varer et Fortnite spil?

How long does a fortnite game last?

En omgang Fortnite behøver ikke at tage lang tid – som udgangspunkt skal du forvente, at det tager maksimalt 20 minutter. Dog er det virkelig vanedannende for mange, og det kan særligt være svært for børn at få stoppet igen.

Dog er der mindst lige så mange voksne, der er tilbøjelige til at tænke ”Bare lige ét spil mere…”, hvorfor der hurtigt kan gå flere timer med spillet.

Hvilke enheder kan Fortnite spilles på?

What devices can be played on?

Fortnite kan spilles på næsten alle de elektroniske enheder, som du har til eller kan få til rådighed. PlayStation, computer, Xbox, iPhones, iPads og så videre.

Det eneste, som du skal være opmærksom på, er at spillet ikke nødvendigvis fungerer på 100% samme måde på tværs af enhederne. Navigation vil være det, der er mest bemærkelsesværdigt, og det handler blot om tilvænning.

Hvem er den bedste spiller i Fortnite?

Who is the world's best fortnite player?

Fortnite er blevet så populært, at der ligefrem bliver lavet lister over de mest populære og bedste spillere.

Den absolut bedste spiller er dog Kyle ”Bugha” Giersdorf, der vandt Fortnite verdensmesterskabet solo-mester. Han samlede 59 point over sine seks kampe på verdensmesterskabet, mens konkurrenten på andenpladsen kun samlede 33 point til sammenligning.

Denne velfortjente sejr har selvfølgelig sendt ham til toppen af liste over præmiepenge i Fortnite-konkurrencer, og alle øjne i denne verden er på ham – han ser dog ikke ud til at bukke under for presset, da han allerede har kvalificeret sig til Trio Fortnite Champion Series.

Hvilke Fortnite danse findes der?

What fortnite dances are there?

Der findes en lang række forskellige Fortnite danse, som du udløser igennem en bestemt kommando. Det er dog kun et lille udvalg, der er gratis i spillet, så hvis du vil vælge imellem flere, skal du have pungen op af lommen.

Flossing

Flossing er den mest kendte Fortnite dans, og du kan kende den ved at både hofter og arme fægtes til hver sin side i et højt tempo, men højre og venstre arm skiftes til henholdsvis at krydse foran og bagved kroppen.

Infinite dab

At ”dabbe” blev utroligt populært for nogle år siden og infinite dab dansen består sådan set bare af en masse dabs til hver sin side hurtigt efter hinanden.

Wiggle

En tredje populær dans er mere et flydende segment, hvor du laver en lodret bølge med kroppen og armene følger med. Samtidig går du på stedet, hvilket får det til at se en smule mere flydende ud.

Disco Fever

En anden populær dans er Disco Fever, der består af en masse ”disco”-bevægelser og danse, der er blevet sat sammen. Dansen er inspireret af filmen fra 70erne ”Saturday Night Fever”.

The worm

Denne dans er også en sammensætning af to forskellige bevægelser. Du starter nemlig med at lave en bølge igennem armene, hvorefter du lægger dig på gulvet og udfører den klassiske orm.

Fortnite udtryk

Fortnite expression

Fortnite benytter sig af forskellige udtryk – emotes, skins, drop og så videre – og er også kendt for at have skabt en masse forkortelser, blandt andet: afk, brb og ftw.

Flere udtryk og ordbog:

Fortnite er et så populært spil, at det har fået sine helt egne udtryk, og du har faktisk næsten brug for en ordbog, hvis du vil kunne snakke med, når først spillet er i gang. Du kan dog blive introduceret til de vigtigste her.

Emotes

Måske har du set, når børnene laver små bevægelser eller danse – dette vil højest sandsynligt være gengivelser af de emotes, som karaktererne i spillet laver. Den absolut mest kendte emote er flossing. Denne kendetegnes ved, at arme og hofter fægtes til hver sin side i et højt tempo.

Skins

I Fortnite er det muligt at klæde din figur i forskellige fantasifulde og skøre udklædninger, der kaldes skins. De fleste af disse koster også penge og de har forskellige navne.

Kostumerne har også givet anledning til begrebet ”No-Skin”, der bruges om spillere, der spiller i standard kostumet. Det bruges også i nogle tilfælde om en, der ikke spiller særligt godt.

Drop

Droppet er det sted, du lander, når du hopper ud fra den flyvende bus i starten af spillet. Det handler selvfølgelig om at lande et godt sted, da det er afgørende for din start i spillet.

Dette begreb har givet anledning til ”Drop-zone” begrebet og ”Supply drop”. Drop-zone er det specifikke område eller punkt, som teamet lander på, mens supply drop refererer til de forskellige forsyninger, der bliver givet i løbet af spillet.

Loot, no-scope og rotate

Loot eller looting refererer til at samle nye våben. Jo bedre dine våben er, jo mere skade gør du på de andre og derigennem øger du dine vinderchancer.

No-scope bruges, når du rammer en modstander på lang afstand uden at bruge sigtekornet. Det er en imponerende præstation og altså noget, der bliver anerkendt i spillet.

Rotate betyder kort sagt, at holdet flytter position. Det er altså et udtryk, der bruges, når spillerne kommunikerer med hinanden.

Build

Build er det udtryk, der bruges, når du advarer dine holdkammerater om et angreb, eller et udtryk, der bruges, hvis du har spottet noget godt ”loot”.

Det kan også bruges til at udtrykke, at en spiller builder. Det kan gøres i forsøget på at nå ”loot” eller for at skærme sig selv mod skud. I så fald bruges udtrykket Box, der bruges, når en spiller bygger sig selv ind i en boks.

Et andet udtryk er Build Battle, der bruges, når to spillere konkurrerer om at bygge sig til et højere punkt, så de nemmere kan udslette modstanderen.

Bush Camper

Bush Camper er et udtryk for en strategi, hvor spilleren gemmer sig i en busk og venter på at kunne udslette en uvidende modstander.

V-bucks

V-bucks er Fortnites virtuelle valuta. Det er altså denne, du bruger til blandt andet at få nye danse i Fortnite, da det kræver nogle særlige følelser.

Forkortelser

Sidst findes der en række forkortelser, som du med fordel kan lære udenad. Disse bruges nærmere skriftligt end mundtligt, hvilket også er en mulighed i spillet.

 • AFK: Away From Keyboard
 • BRB: Be Right Back
 • FTW: For The Win
 • GG: Good Game
 • IDK: I Don’t Know
 • L: Loser
 • LOL: Laughing Out Loud
 • N00b: Nybegynder – kommer fra ordet newbie
 • NP: No Problem

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få alle de vilde tilbud som den første!