Hvad er Minecraft? [Guide til forældre]

Minecraft er udviklet af Java, der har hentet inspiration fra spillet Infiniminer, der er skabt af Markus ”Notch” Persson. Det kan spilles på en lang række enheder og både på Windows og IOS. Det er et byggespil – et såkaldt sandkassespil – hvor spillerne bygger forskellige ting med de materialer, de samler sammen. Det, de bygger, kommer fra egen fri fantasi og der er ingen grænser i spillet.

Nogle betragter faktisk spillet for lærerigt, da det giver børnene en form- og teknikforståelse. Det kan langt hen ad vejen sammenlignes med at bygge LEGO på en skærm, men med et minimalt overlevelsesaspekt kombineret med sandkasselegen. Hvis du står som forælder og ikke kan blive klog på spillet ud fra dit barns kaotiske og begejstrede beskrivelser, kan du læse dig til mere viden om spillet her.

Leder du efter svar på et af disse spørgsmål?

 1. Hvor gammel skal man være for at spille Minecraft?
 2. Hvordan spiller man Minecraft?
 3. Kan Minecraft spilles med en ven?
 4. Kan du spille med fremmede i Minecraft?
 5. Hvordan laver man ting i Minecraft?
 6. Hvad Koster Minecraft?
 7. Navne på karakter i Minecraft
 8. Er Minecraft lærerigt?

What is Minecraft - Guide for Parents

Hvor gammel skal man være for at spille Minecraft?

Der er ingen aldersbegrænsning på Minecraft, og det bliver faktisk spillet af både børn og voksne. Minecraft er et ufarligt spil. Der er ingen foruroligende eller blodige billeder – i virkeligheden er det utroligt fredeligt, og det kan sammenlignes lidt med at bygge LEGO bare på en skærm og med truslen om monstre, der kommer frem, når det bliver mørkt.

Derfor kan du roligt sætte dit barn foran skærmen og lade dem bygge på livet løs uden at være bekymret. Du kan dog altid frabede, at de kommunikerer med fremmede, indtil de når en vis alder, da de kan blive inviteret til samtaler med spillere, de ikke kender, og sprogbruget ikke altid er hensigtsmæssigt.

Hvordan spiller man Minecraft?

Det overordnede formål i spillet er at samle en masse ressourcer, som du kan bygge alverdens med. Alt fra sværd og rustning til bygninger i alle afskygninger. Her sætter kun fantasien grænser.

Her skal du lave våben, som du kan hjælpe dig med at overleve angreb fra monstre, der kommer frem i mørket. Så det er vigtigt at gå på opdagelse og finde byggematerialer i skove og miner.

På listen her, kan du se alt hvad du kan lave af ting inde i spillet. Alt fra de helt nødvendige core-items, som fx en pickaxe til de mere sjældne og svære items at lave, som fx Diamond armor.

På den måde handler det også om at bruge dine ressourcer mest hensigtsmæssigt. Derfor skal du prøve dig lidt frem med det, du har fået samlet.

Der er dog også nogen, der ser bort fra det grundlæggende princip og i stedet spiller kreativt, som det kaldes. Her handler det primært om at bygge og være kreativ, og overlevelsesaspektet tages ud af spillet. Det er her du virkelig kan slippe fantasien løs. Alt fra at bygge dit drømmehus til at opbygge hele Hogwarts i Minecraft-version, som nogle modders fra spillet har gjort.

Så om du vil spille Story-mode eller bare hygge dig og bygge alverdens bygninger og andet, er helt op til dig.

 

Kan Minecraft spilles med en ven?

Minecraft kan spilles enten alene eller sammen med andre – hvis du spiller sammen med andre, bliver det et samarbejdsspil, hvor spillerne kommunikere med hinanden via chatfunktionen eller et voiceprogram. Derudover er der også mange, der vælger at bruge andre kommunikationsplatforme som for eksempel Skype og Discord. Disse applikationer kan de have kørende sideløbende, og så kan de ringe sammen og kommunikere via headset. At spille sammen med en god ven gør oplevelsen helt anderledes, og det hjælper også barnet med at udvikle sine kommunikations- og samarbejdsevner. Derudover skaber det et fællesskab, og det giver børnene mulighed for at kommunikere og lege efter skole uden at møde med hinanden.

Kan du spille med fremmede i Minecraft?

Minecrafts samarbejdsmuligheder har også en bagside, som du som forældre blot skal være opmærksom på. Det er nemlig ikke noget, der behøver at have betydning for dit barns spil, hvis blot I sætter de rette grænser.

Når børnene benytter sig af de forskellige kommunikationsservere, kan de blive inviteret ind i samtaler med spillere, de ikke kender i forvejen. Der er mange forældre, der ikke bryder sig om, at deres børn snakker med fremmede. Hvis dette er tilfældet, kan du undgå denne situation ved at sætte grænser for barnet. Det hænder også, at børnene benytter disse kommunikationsservere til at snyde sig til bedre ressourcer i byttehandler med andre spillere, hvilket heller ikke er hensigtsmæssigt. Her handler det igen om at sætte en grænse og forklare, hvorfor det er forkert. På den måde kan du også benytte Minecraft som en mulighed til at give dit barn en lektion i morale.

Hvordan laver man ting i Minecraft?

Alt afhængig hvilken måde, som du spiller Minecraft på, så er det forskelligt, hvad du bygger fra. Hvis du spiller enten creative eller classic, har du uendelige ressourcer, du kan stable ovenpå hinanden og skabe forskellige konstruktioner med. Spiller du survival, skal du finde ressourcerne, før du kan bygge med dem.

Online kan du finde inspiration og hjælp til, hvordan du bygger statuer, huse, våben eller hele byer. Hvis dit barn er rigtig dygtig, kan han eller hun bygge et helt fort – så kan monstrene bare komme an!

Hvad koster Minecraft?

Den originale Minecraft Java Edition fås til 180 kr. Den kan bruges på tværs af forskellige platforme: Windows, Linux og macOS. Du kan få en gratis prøveversion. Derudover findes der også mange udviklede og udvidede funktioner, som du kan prøve kræfter med. Bemærk også, at hvis du vælger den gratis udgave af Minecraft, som du kan spille via din browser, så er der tale om ”Classic Edition”, hvilket er udgaven fra 2009 og altså ikke det nyeste Minecraft.

Navne på karakterer i Minecraft

Spillet består blandt andet af onde monstre som Creeper, der kan eksplodere og skade helten samt Enderman, der kan teleportere sig rundt. Der findes dog også en masse andre karakterer (nogle sødere end andre). De såkaldte ”mobs” består af alt fra zombier og skeletter til køer og katte. Af andre populære navne på karakterer i Minecraft kan følgende nævnes:

 • Steve & Alex (navnet på de 2 default player skins i spillet)

Og de mange seje og farlige monstre/fjender:

 • Ender Dragon
 • Wither
 • Witch
 • Spider
 • Skeleton
 • Slime

Vil du gerne se en fuld liste af alle karakterer og navne fra Minecraft, kan du se denne liste.

Ligesom i mange andre spil, kan du vælge imellem forskellige skins i Minecraft. Skins fås i pakker og fungerer ligesom karakterer. Du kan for eksempel få en Minecraft pakke med karaktererne fra filmen Vaiana. Hvis du tilkøber skins, kan dit barn spille som populære karakterer som Blaze, Guff eller bananen med navnet ”peely”.

Er Minecraft lærerigt?

En af de helt store fordele ved Minecraft er, at det kan være lærerigt for barnet at deltage i spillet, mens flere af deres evner vil blive udviklet og forbedret – om ikke andet så mere lærerigt end mange andre spil på markedet. Minecraft har nemlig en positiv effekt på barnets teknik- og formforståelse. Når barnet sidder og bygget i spillet, har det samme positive effekt, som hvis de legede med LEGO eller en anden type byggeklodser. Derudover – hvis du lader barnet spille med andre spillere – vil det også have en positiv effekt på deres samarbejdsevner og deres kommunikationsevner. Dette kan gavne dem i fremtiden, og jo hurtigere de lærer at samarbejde og kommunikere, jo bedre bliver de også til det på sigt.

Minecraft merchandise til både store og små

Er du eller dit barn en stor tilhænger af verdenen i Minecraft og leder I efter merchandise til at vise jeres begejstring for dette fantastiske spil? Så har vi godt nyt til jer! Her hos os har vi et bredt udvalg af Minecraft merchandise og Minecraft legetøj til både børn og voksne. Fra en cool Creeper t-shirt til en sød Piggy nøglering, har vi alt, hvad I behøver for at udtrykke jeres kærlighed til Minecraft. Så grib chancen og lad os hjælpe jer med at gøre jeres passion for Minecraft til en del af hverdagen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få alle de vilde tilbud som den første!