Hvad er Pokémon? [Guide til forældre]

Alt du skal vide om Pokemon

Pokemon er et eventyrunivers, der består af monstre, som hører til i forskellige kategorier. Universet har officielt eksisteret siden begyndelsen i 1996, hvor de første idéer blev skabt hos et japansk spilfirma, der skulle udvikle nyt materiale til Nintendo-konsollen Game Boy.

Med tiden udviklede det fascinerede og fortryllende eventyrunivers sig til at blive et verdensomspændende fænomen, og i dag finder du et hav af platforme til at lege, spille og være aktiv med Pokemon på.

Er der Pokemon fans i din familie, kan du læse videre og blive klogere på, hvad spiluniverset indeholder, og hvordan du kan engagere dig i det sammen med børn, unge og andre voksne med interesse for spillet.

Leder du efter svar på et af disse spørgsmål?

 1. Hvad betyder Pokémon?
 2. Hvad er Pokemon og hvad går det ud på?
 3. Hvor mange Pokemoner findes der?
 4. Hvor mange typer findes der?
 5. Hvornår udkom Pokemon?
 6. Hvem har lavet Pokemon & Pokemon Go?
 7. Hvornår blev Pokemon opfundet?
 8. Hvor mange Pokemoner findes der i Pokemon Go?
 9. Hvordan får jeg Pokemon Go?
 10. Hvordan spiller man med Pokemon kort?
 11. Hvor kan man købe Pokemon kort?
 12. Hvad koster Pokemon kort?
 13. Hvad er den bedste/stærkeste Pokemon?
 14. Hvor mange spiller Pokemon Go?
 15. Hvad er det mest sjældne Pokemon kort?
 16. Hvornår er Pokemon dag?

Hvad betyder Pokemon?

Navnet på spiluniverset er en sammenstækning af 2 ord – hhv. ”Pocket” og ”Monster” (som på dansk betyder ”lomme” og ”monster”). Spiludviklerne valgte at trække ordene ”Pocket Monsters” sammen, da det var deres ambition at udbrede fænomenet til Vesten.

I de første år hed spillet ”Capsule Monsters”. Navnet gjorde det besværligt for Nintendo at sælge varen, så det blev først lavet om til ”Pocket Monsters” og senere til ”Pokemon”.

Hvad er Pokemon, og hvad går det ud på?

Oprindeligt er Pokemon et spil, der blev udviklet i Japan, og som i løbet af de seneste par årtier har vokset sig til at blive en af de mest succesfulde opfindelser indenfor spilindustrien. Siden begyndelsen i slutningen af 1990’erne har der været udviklet mange forskellige spil indenfor universet, og det har udbredt sig til at blive genstand for aktiviteter hos både unge og voksne.

Det unikke ved spiluniverset er dets udødelighed. Siden opfindelsen har der været lanceret en masse Tv-serier med små afsnit, film, spil og apps, som alle har de små ”lomme-monstre” som centrum.
Mens de mindste børn særligt holder af Tv-serierne med de kære, seje, modige, farlige, onde og hjælpsomme figurer, er Pokemon Go en populær aktivitet for den unge og voksne målgruppe.

 

Hvor mange Pokemon findes der?

Igennem tiden er der kommet nye ”lomme-monstre” til, som hører til bestemt generationer. I dag findes der i alt 890 enestående monstre.

Hvor mange typer findes der?

Fælles for dem er, at de er udviklet med forskellige egenskaber, styrker og svagheder, og at de er forskellige typer. Det vil sige, at de knyttes til bestemte kategorier såsom græs, ild, insekt, stål, is, jord og elektricitet. Kendskabet til styrker og svagheder er vigtigt, når du spiller det ikoniske Nintendo spil. Det gælder uanset, om det er på mobilen, computeren eller med de fysiske kort. Du skal være bekendt med, hvilke monstre du kan bruge til at bekæmpe andre med.

Iblandt de knap 900 lommemonstre er der en håndfuld, som er mere ikoniske og kendte end andre.

Mens Charmander er den mest kendte figur af ild-typen, er Bulbasaur den ikoniske figur indenfor græs. Endelig er der Pikachu indenfor elektricitet og Squirtle, der hører til typen af vand.

Anno 2022 findes der 18 typer, som lommemonstrene kategoriseres indenfor.

Hvornår udkom Pokemon?

Spillet med de fascinerende monstre udkom i oktober 1996 i Japan og spredte sig hurtigt til hele verden.

De første idéer til monstrene og universet omkring dem blev skabt tilbage i 1992.

Hvem har lavet Pokemon & Pokemon Go?

Opfinderen til spillet, som blev udgivet hos Nintendo, er en japansk spiludvikler ved navn Satoshi Tajiri, der som barn havde stor interesse for insekter og deres unikke egenskaber. Han ønskede at designe et univers bestående af fantasivæsener, der alle er udviklet med inspiration fra naturens verden.

Hele franchisen ejes i dag af The Pokémon Company, som består af Game Freak, Nintendo og Creatures, Inc.

Hvornår blev Pokemon opfundet?

De betagende lommemonstre kom til allerede i starten af 1990’erne – helt præcis i februar 1996. Dog stammer rødderne helt tilbage fra rødderne i et ældre gamingmagasin fra Japan, kaldt Game Freak. Det var dog først, da spillet var kommet i hænderne hos teknikere og spiludviklere hos Nintendo, at det blev populært og gjort salgbart. Det er 1996, der bliver brugt i de officielle betegnelser omkring skabelsen og opfindelsen af spiluniverset.

Hvor mange Pokemon findes der i Pokemon Go?

Pokemon Go er én af de mest succesfulde opfindelser med monstrene i centrum. Det er på én og samme tid et spil og en fysisk aktivitet, som hele familien kan være samlet om. Alle i familien kan have spillet på deres mobil, og sammen kan I tage på oplevelser i naturen, hvor der løbende vil dukke monstre frem, som I kan indfange og sætte i kamp. Spillet findes på forskellige sprog. Det er den engelske version, der er mest udbredt i Danmark.

Der findes ca. 600 ”Pocket Monsters” i det såkaldte Pokedex, der er en database hos spillet over de figurer, som det indeholder.

Hvordan får jeg Pokemon Go?

Alle og enhver har mulighed for at finde monstre i naturen og lade dem dyste mod fjender af andre typer end dem selv.  

Du kan gratis downloade spillet i App Store og Google Play. Du bestemmer selv, om du vil spille 100% gratis, eller om du vil udvide din underholdning og købe dig adgang til forskellige features via din profil i appen. Det gælder blandt andet køb af PokeCoins, der kan anvendes til at købe ekstra energi og åbne op for flere udviklingsmuligheder hos dine monstre i spillet.

Hvordan spiller man med Pokemon kort?

Kortene til spiluniverset var den første opfindelse efter, at spillet blev lanceret i 1996. ”Pokemon TCG” er en betegnelse, du ofte vil støde på, når du forholder sig til at spille med fysiske kort. Forkortelsen står for ”Trading Card Game” og er samlekort, der både kan bruges til reelle spil med andre modstandere samt til unik og personlig samling for fans.

Spillet går ud på at bekæmpe din modstanders monstre. Dette kræver kendskab til figurernes styrker, egenskaber og svagheder, og det kræver en god spilstrategi. Der kan spilles med 3 forskellige typer af kort.

De vigtigste korttyper er hhv. Pokemon-kort og Energi-kort. Derudover er der Træner-kortene, som kan hjælpe dig undervejs i spillet, da det giver dig lov til at trække nye kort op fra din bunke.

Når du skal vælge monster til dyst, skal du orientere dig om, hvor mange HitPoint den har. Dette tal (”HP”) står angivet på dit kort, og det fortæller, hvor mange slag det pågældende monster kan klare, før det bekæmpes.

Hvor kan man købe Pokemon Merchandise og legetøj?

Pokemon merchandise og Pokemon legetøj har været populære blandt fans i alle aldre siden franchiseen først debuterede i 1996. Fra bamser og action figurer til tøj og tilbehør, er der et bredt udvalg af Pokemon-temaer tilgængelige til køb.

Uanset om du er en casual fan eller en samler, er der mange gode muligheder for at finde Pokemon merchandise og legetøj. Fra officielle detailbutikker til online markeder er der noget for alle, og med lidt research, er du sikker på at finde det perfekte element til at føje til din samling.

For dem, der leder efter mere specifikke eller sjældne genstande, kan vores danske merchandise webshop Merchshark være et godt sted at finde, hvad du leder efter. Med fokus på officielle og højkvalitets merchandise, er Merchshark et godt valg for fans, der vil tilføje deres samlinger eller finde den perfekte gave til en anden Pokemon fan.

Hvor kan man købe Pokemon kort?

Både på nettet og i fysiske butikker kan du købe Pokemon kort, som du kan begynde eller udvide din samling med. Det er forskelligt, hvilke kort, der er i de pakker, du køber. Du kan købe typekort, så du får monstre indenfor f.eks. vand, jord eller de 16 andre kategorier.

Hvad koster Pokemon kort?

Det er forskelligt, hvad et Pokemon kort koster. Det afhænger af, hvilket monster, der er på kortet, og hvor sjældent det er. Når du køber dine kort fra en forhandler, vil det stort set altid være i små pakker, hvor der er 10 kort i.

Hvad er den bedste/stærkeste Pokemon?

Der findes seje og stærke Pokemons indenfor alle typer. Hvilket monster, der er det bedste, afhænger af, hvilke parametre der ses på. Det er typisk i forhold til angreb og forsvar, at der hvert år laves lister, som giver overblik over de stærkeste monstre.

Iblandt de mest ikoniske og stærke figurer er Mewtwo og Dragonite, der begge scorer højt på parameteret for angreb. Når det kommer til forsvar, er det Articuno og Blastoise, der ligger øverst.

Hvor mange spiller Pokemon Go?

Det imponerende ved spillet på mobil og tablet er, at det har opnået stor fremgang både i 2019 og 2020. Spillet kom på markedet i 2016, og det har hvert år kunne slå sine egne rekorder i antal spillere i forhold til det forrige år. I 2016 (da spillet blev lanceret) kunne TDC oplyse, at cirka 500.000 danskere havde taget det til sig, og at det hovedsageligt var iPhone-brugere, som var aktive med spillet.

Fra 2019 til 2020 kunne udviklerne af spillet konstatere en markant stigning i indtægter og omfang af nye spillere. Dette menes at skyldes Corona-krisens udbrud, hvor ikke kun Danmark, men store dele af hele verden blev lukket ned. Dette medførte behov for at skabe indhold og aktiviteter i familier i hele verden, og her kunne spillet udfylde behovene hos både børn, unge og ældre.

På verdensplan var der i 2020, 166 millioner Pokemon Go spillere.

Hvad er det mest sjældne Pokemon kort?

Der er kort, der sælges til svimlende beløb, og som er så godt som umulige at få fat i. Der er direkte sammenhæng mellem et korts sjældenhed og dets pris. Det vil sige, at des mere sjælden det er, des dyrere er det.

I 2021 blev det oplyst, at et kort med Charizard i december 2020 var blevet solgt for en værdi svarende til 2,2 millioner danske kroner. Det var et First Edition kort (som generelt ligger højest i pris på grund af deres unikhed). First Edition kort blev lanceret i 1999, og der blev kun fremstillet et minimalt antal af dem. Derudover blev kortet solgt til den høje værdi som følge af standen på det. På trods af kortets alder blev det ratet til 10/10 hos det professionelle firma, som stod for bedømmelsen.

Generelt er det Charizard kort, som hører til favoritterne hos samlere i hele verden.

Hvornår er Pokemon dag?

I løbet af kalenderåret er der forskellige events indenfor Pokemon-kredse både nationalt og internationalt.

Den officielle Pokemon dag er 27. februar. Dette skyldes, at det var på denne dato tilbage i 1996, at de første spil blev udviklet.  

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få alle de vilde tilbud som den første!